Kirjaudu sisään

Palvelut

Helo laajentaa jatkuvasti palvelutarjontaansa voidakseen tarjota asiakkailleen parasta huoltoa ja kunnossapitoa nyt ja tulevaisuudessa. Koulutetut jälleenmyyjät tarjoavat takuuhuoltoa ja asiantuntevia neuvoja sekä alkuperäisiä Helo-varaosia ja –tarvikkeita Helo-saunoihin, höyrysaunoihin ja infrapunasaunoihin.   

Huoltoliikkeet

Sulje

K-rauta Espoon Keskus

  • Nimismiehenpelto 3,
    20 200 Espoo.
    Etelä-soumen lääni
    Finland
  • +40 40 20 40
    info@k-rauta.com

Lataukset

Tuotannossa olevien tuotteiden käyttöohjeet

Sähkökiukaat

Ohjaimet

30 sauna rooms

Puukiukaat

Outdoor saunas

Muut

Tuotannosta poistuneiden tuotteiden käyttöohjeet

Sähkökiukaat

Combi-kiukaat

Heti valmiit kiukaat

Ammattikiukaat

Höyrygeneraattorit

IR-huoneet

Ohjaimet

Kastor-sähkökiukaat

Puukiukaat

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löydän kiukaiden turvaetäisyydet?
Vastaus: Katso kunkin tuotteen kohdalta käyttöohjeista ja esitteistä. Kysy neuvoa myös lähimmältä jälleenmyyjältäsi.
Saako vanhan ohjauskeskuksen yhdistää uuteen kiukaaseen?
Vastaus: Ei saa. Kiuas ja ohjauskeskus tyyppi hyväksytetään aina keskenään.
Saako vanhan kiukaan yhdistää uuteen ohjauskeskukseen?
Vastaus: Ei saa. Kiuas ja ohjauskeskus tyyppi hyväksytetään aina keskenään.
Millainen saunan oven pitää olla?
Vastaus: Saunan oven pitää aina olla tiivistetty. Näin ovi ei "vuoda" lämpöä ja sekoita saunan lämpötilaa. Jääkaapin ovessakin on tiivisteet samasta syystä.
Miksi sauna ei lämpene tarpeeksi?
Vastaus: Saunan lämpeneminen on riippuvainen monesta seikasta: mm. ilmanvaihdosta, oven tiiviydestä, kiukaan tehosta, käytetyistä lämpöeristeistä.
Mikä on oikea saunomislämpötila?
Vastaus: Ei ole olemassa oikeaa saunalämpötilaa, riippuu saunojan mieltymyksistä. Varaavilla kiukailla saunotaan matalissa lämpötiloissa ja seinäkiukailla taas saunotaan korkeammissa lämpötiloissa. Korkean lämpötilan saavuttamiseksi saunaa on lämmitettävä pidempään.
Pitäiskö sauna oikeasti lämmittää ovet auki?
Vastaus: Sähkösaunaa tulee lämmittää ovi kiinni. Puukiukaalla lämpeävää saunaa voi viilentää pitämällä ovea auki hetken ennen saunomista. Tämä pehmentää löylyjä.
Miksi isommassa saunassa löylyt tuntuvat kosteammilta?
Vastaus: Suurin tekijä on lämpötila. Alhaisemmassa lämpötilassa ilmassa on enemmän kosteutta. Kiuas ei ehkä lämmitä ilmaa tehokkaasti, mutta kivet ovat kuumat.
Pitääkö löylyveden olla kylmää vai lämmintä?
Vastaus: Löylyveden lämpötilalla ei ole käytännön merkitystä, molemmat toimivat yhtä hyvin. Kuuman veden kanssa tulee olla varovainen.
Kuinka usein sähkökiuas pitäisi uusia?
Vastaus: Siinä vaiheessa, jos kiukaan korjaaminen tulisi kalliimmaksi kuin uuden ostaminen. Tarkempaa aikaa on vaikea määritellä.
Miten saada sähkölämmitteiseen saunaan pehmeän kosteat ja vähemmän kuumat löylyt?
Vastaus: Kannattaa kokeilla Helon BWT-tekniikalla varustettua kiuasta, joka kosteuttaa ilmaa automaattisesti. Lisäksi lämpötila kannattaa säätää hieman matalammaksi ja aloittaa saunominen 10-15min aikaisemmin kuin tavallisesti. Voi myös kokeilla asentaa ilmanpoiston lattian lähelle.
Miksi kerrostalon sähkösaunassa tulee pyörryttävän huono olo?
Vastaus: Jos saunassa tulee huono olo, se voi johtua liian korkeasta lämpötilasta ja toimimattomasta tuuletuksesta. Mutta aina kannatta myös miettiä, onko oma kunto riittävän hyvä saunomiseen.
Miksi saunomisen jälkeen särkee päätä?
Vastaus: Suurin syy on yleensä nestehukka tai huono ilmastointi saunassa. Kannattaa kokeilla juoda puoli litraa vettä ennen saunomista.
Mistä kiuas "tietää" että onko se lämmitetty sähköllä vai puilla, kun puilla lämmitettävässä saunassa on miellyttävämmät löylyt?
Vastaus: Perussääntö on se, että kiuaskivi ei tiedä millä se on lämmitetty. Salaisuus on saunan ilmastoinnissa. Puukiuas toimii ilmastointilaitteena koska se imee ulkoa tarvittavan hapen ja tuottaa sen verran enemmän tehoa, että voidaan haaskata lämpöä pitämällä jatkuva tehokas luonnollinen ilmanvaihto katonrajassa olevalla räppänällä.
Mikä on pahin asia mitä kiukaalle voi tehdä käytössä?
Vastaus: Sähkökiukaan kivien vaihdon laiminlyönti.
Onko uusissa kiukaissa ns. lapsisuojat etteivät pienet saa väänneltyä kiukaita ja ajastimia päälle?
Vastaus: Lapsisuojat (pinkoodi) löytyvät sellaisissa malleissa, joissa on erilliset elektroniset ohjaimet. Ei halvimmissa kiukaissa.
Onko ikkunan raottaminen saunassa väärin? Näin moni tekee.
Vastaus: Puulämmitteisessä saunassa se on ok, mutta sähkösaunassa se harhauttaa termostaattia lisäämään lämpöä. Tämä voi aiheuttaa ylikuumenemista sähkökiukaassa.
Miten valita sopiva kiuas? Mitä kannattaa ottaa huomioon?
Vastaus: Ota huomioon saunan koko, ikkunat, lasiseinät ja ovet, jotka ovat lämmön hukkakohtia. Valitse kiuas suurella kivimäärällä, jos haluat lempeät löylyt. Tavallinen seinäkiuas jos kuivempi löyly on mieleen. Valitse Saunatonttu tai BWT-kiuas jos tosi kosteat löylyt miellyttävät.
Saunan lauteet tulisi kuulemma kastella hyvin ennen lämmitystä, jotta siellä olisi parempi hengittää ja paremmat löylyt?
Vastaus: Me emme suosittele puun kastelua puun kestävyyden takia. Puun päät alkavat halkeilemaan, jos paneelit ja lauteet ovat hoitamattomia (ilman esim. parafiiniöljykäsittelyä). Esimerkiksi meidän BWT-kiukaat ovat tähän ongelmaan hyvä ratkaisu, koska ne antavat kosteammat löylyt, jotta saunassa on helpompi hengittää. Tällöin lauteiden kastelua ei tarvita.
Mikä on paras ja kestävin laudemateriaali?
Vastaus: Kaikki meidän laudemateriaalit kestävät normaalin saunakäytön, mutta hoitovapaata puumateriaalia ei ole olemassa. Lauteet ja paneelit tarvitsevat säännöllisen käsittelyn, esim. parafiiniöljyllä.
Miten usein ja millä tavalla sauna olisi hyvä puhdistaa/pestä kunnolla? Millä pesuaineella? Missä vaiheessa esim. lauteiden pesu ei enää auta vaan ne tulee vaihtaa vai voiko esim. hioa?
Vastaus: Hyvin hoidettuna lauteet kestävät kauan. Pesemisen tarve riippuu saunan käytöstä, ihan kuin muut kodin pinnat. Suosittelemme neutraalia pesuainetta, jota liuotetaan lämpimään veteen. Lauteet pestään pehmeällä harjalla. Sen jälkeen vielä hyvä huuhtelu ja hyvä kuivuminen. Lauteet pitää säännöllisesti aika ajoin hoitaa, joko parafiiniöljyllä tai saunavahalla. Jos lauteissa on tahroja, jotka eivät lähde pesulla pois, voitte kevyesti hioa lauteet ja sitten käsitellä uudestaan.
Millä korkeudella lauteiden olisi hyvä olla?
Vastaus: Lauteiden korkeus suunnitellaan asiakkaan saunan mukaan. Meidän standardikorkeudet ylälauteelle (lattiasta lauteen pintaan) on 1070mm ja alalauteelle 670mm. Hyvä huonekorkeus on 2200-2300mm - jos korkeus eroaa tästä, lauteiden korkeus suunnitellaan sen tilan mukaan. Ylälauteen ja katon väliin on hyvä jättää n. 1100-1200mm.
Tulisiko kotisaunassa käyttää laudeliinaa?
Vastaus: Kyllä suosittelemme laudeliinaa, joka suojaa lauteet lialta ja hieltä, ja ovat helppoja pestä joka saunomiskerran jälkeen.
Onko hiukset hyvä kastella ennen saunaan menoa?
Vastaus: Jotkut haluavat saunoa märillä hiuksilla kun taas toiset kuivilla. Kannattaa kysyä omalta kampaajalta, mikä on paras tapa omille hiuksille. Markkinoilla on myös erilaisia saunahattuja, jotka suojaavat sekä päätä että hiuksia. Kampaajat usein suosittelevat myös hiusnaamion käyttöä saunassa. Tällöin on hyvä laittaa pyyhe vielä hiuksia suojaamaan.
Miksi kiukaissa ei saa käyttää keraamisia kiviä?
Vastaus: Keraamiset kivet tuhoavat vastukset ja lyhentävät merkittävästi niiden käyttöikää.
Mikä on paras kiuaskivi?
Vastaus: Paras kivi on aina kiuasvalmistajan testaama. Helo suosittelee vulkanit-mineraalia, tämä kivilaatu sopii kiukaaseen ja on turvallinen.
Miten usein kiuaskivet pitäisi vaihtaa tai latoa uudelleen huoneistokäytössä?
Vastaus: Kivet pitäisi latoa uudelleen seuraavalla periaatteella: jos käyt saunassa kerran viikossa, kivet pitää latoa uudelleen kerran vuodessa, jos käyt saunassa 2 kertaa viikossa, kivet pitää latoa uudelleen 2 kertaa vuodessa ja jne. Kivien uudelleenladonnan yhteydessä poistetaan rikkoutuneet ja hiekkapintaiset kivet ja laitetaan uusia tilalle.
Mitä eroa on valkoisilla ja mustilla kiuaskivillä?
Vastaus: Tehokkain löylykivi on rosopintainen tumma luonnonkivi. Sileäpintainen valkoinen kivi antaa pehmeät löylyt koska vesi ei tartu sen pintaan eikä siten höyrysty.
Miksi saunassa pitää istua lauteilla? Eikö olisi mahdollista esim. ilmanvaihdon avulla löylytellä lattiatasolla?
Vastaus: Lattiatasossa löylyttely onnistuu sijoittamalla poistoilmaventtiilin lattiasta noin 30-50cm, jolloin kuuma ilma liikkuu alaspäin. Tämä toimii vain koneellisella ilmastoinnilla.
Miten lasken saunan tilavuuden, kun saunaan asennetaan sähkökiuas?
Vastaus: Kerro korkeus leveydellä ja pituudella. Lisää edellä olevaan tulokseen kylmienpintojen tilavuus: laskemalla kivi- ja lasipintaneliöt ja kertomalla ne 1,5:llä. Tulos on kuutioita ja lisää ne saunan tilavuuteen. Valitse tuloksen mukaan kiuasteho.
Miten lasken saunan tilavuuden, kun saunaan asennetaan puukiuas?
Vastaus: Kerro korkeus leveydellä ja pituudella. Lisää edellä olevaan tulokseen kylmienpintojen tilavuus: laskemalla kivi- ja lasipintaneliöt ja kertomalla ne 2:lla. Tulos on kuutioita ja lisää ne saunan tilavuuteen. Valitse tuloksen mukaan kiuasteho.
Voiko varaavien kiukaiden saunassa olla kivi- ja lasipintoja?
Vastaus: Voi, mutta kaikkien seinien ja katon pitää olla lämpöeristetyt.
Millainen saunan ilmanvaihdon pitää olla, jos saunassa on sähkökiuas?
Vastaus: Perussääntö on, että tulo kiukaan yläpuolelle ja poisto saunaan mahdollisimman alas lauteiden alle vastakkaiselle puolelle. Näin saadaan sisälämpötila mahdollisimman tasaiseksi.
Millainen saunan ilmanvaihdon pitää olla, jos saunassa on puukiuas?
Vastaus: Tuloilmaventtiilin pitää olla kiukaan vieressä alhaalla ja poistoilmaventtiili katossa.
Kuinka painovoimainen ilmanvaihto kannattaa toteuttaa saunassa?
Vastaus: Tuloilmaventtiili kannattaa olla kiukaan alla tai vieressä ja poistoilmaventtiili vastakkaisella seinällä katonrajassa.
Miksi varaavassa kiukaassa mennään "kylmään" saunaan?
Vastaus: Varaavalla kiukaalla ei esilämmitetä saunaa vaan kylvetään kiukaan kivienergialla.
Miksi elektronisen ohjauskeskuksen näyttämä lämpötila eroaa saunan omasta
Vastaus: Elektroninen ohjauskeskus on tarkempi kuin mekaaninen mittari. Mittauspaikat eroavat toisistaan.
Onko jo kiuasmalleja, joissa ei tarvitse mennä hämärään saunaan ja kyyristyä kääntämään mekaanista ohjainta?
Vastaus: Kyllä on, lähes kaikki sähkökiukaat ovat saatavilla myös erilliset ohjaimen kanssa, joka voidaan kiinnittää esimerkiksi löylyhuoneen oven viereen. Tällöin sauna on helppo laittaa päälle kumartelematta.
Kuinka paljon sähkökiuas kuluttaa sähköä?
Vastaus: Peukalosääntö on ensimmäinnen tunti 100% teholla ja sen jälkeen 50%. Eli jos 6kW kiuas on päällä 2 tuntia, se kuluttaa noin 9kWh (kilowattituntia)
Miten parhaiten saa teräksisen kiukaan integrointikauluksen kalkkitahrat poistettua?
Vastaus: Sitruunahapolla (sama aine jolla puhdistetaan kahvinkeittimiä ja höyrylaitteita).
Mikä olisi paras keino saada kiukaasta lähtevä kuuma löyly nopeammin sekoittumaan jo tilassa olevaan ilmaan,ettei se "puskisi" katon kautta aina siihen määrättyyn kohtaaan?
Vastaus: Höyrypilvi liikkuu aina katon mukaan ja yleensä se keskittyy jompaankumpaan takakulmaan, yleensä siihen missä on poistoventtiili. Poistonräppänä pienemmälle ja maltillisempi vedenkaataminen kiukaalle ottaa pois terävimmän löylypiikin.
Uskaltaako Hetivalmiin kiukaan jättää useamman viikon loman ajaksi päälle?
Vastaus: Hetivalmis kiuas on suunniteltu olemaan jatkuvasti päällä. Kiukaissa on ylikuumenemisuojat, jotka laukeavat jos säätö pettäisi.
Kauanko vastukset kestää keskimäärin kiukaassa?
Vastaus: Kotiloloissa kiukaiden vastukset kestävät jopa yli 10 vuotta, jos kiviä vaihdetaan ohjeen mukaan.
Mikä puu sopii parhaiten puulämmitteiseen saunaan?
Vastaus: Koivu
Onko väliä mitä puita polttaa kiukaassa?
Vastaus: Kiukaassa on hyvä polttaa seka puuta. Mitään korkean lämpötilan omaavia polttoaineita ei saa polttaa. Esim. lastulevyä, vaneriä, maalattua puuta tai kuivaa lautaa ei tulisi polttaa isoja määriä kerralla.
Voiko varaosia, kuten vastuksia vaihtaa itse?
Vastaus: Ei voi. Varaosia saa vaihtaa vain siihen oikeutettu henkilö voimassaolevien sähkömääräysten mukaisesti. Kts. Sopimushuoltoliikkeet .
Jos kiuas hajoaa takuuaikana, keneen pitää ottaa yhteyttä?
Vastaus: Ota yhteyttä lähimpään sopimushuoltoliikkeeseen.
Mistä löydän lähimmän jälleenmyyjän?
Vastaus: Katso sivuiltamme kohta jälleenmyyjät.
Kuinka pitkä takuu kiukaissa on?
Vastaus: Sähkökiukaissa on kahden vuoden takuu, varaosilla vuoden takuu. Puukiukailla vuoden takuu.
Mistä kiukaaseen voi ostaa varaosia?
Vastaus: Sopimushuoltoliikkeet myyvät varaosia.
Mistä löydän Helo-takuuhuoltoliikkeen?
Vastaus: Katso kohdasta jälleenmyyjät/ sopimushuoltoliikkeet.
Myyvätkö huoltoliikkeet myös uusia kiukaita?
Vastaus: Kyllä myyvät. Heiltä saat myös asennuspalvelun.
Mitä teen kun kiukaassa on ongelmia?
Vastaus: Soita lähimpään huoltoliikkeeseen.
Mistä löydän kiuasasentajan?
Vastaus: Kiuasasentajan löydät sopimushuoltoliikelistasta.
Mikä neuvoksi kun puulämmitteisen saunan hormi vetää huonosti?
Vastaus: Piipun nuohous, piipun pituus, saunan alipaine, puun kosteus, liitoksien tiiveys ja tarkistaminen, ettei liitosputkea ole työnnetty liian syvälle piippuun. Hyvä on myös tarkistaa, että liitosputki on asennettu oikein päin.
Voiko kiukaan ja vesipadan hormin laittaa y-haaralla menemään samaan piippuun?
Vastaus: Ei voi laittaa, veto kärsii.
Voiko kiukaan asentaa itse?
Vastaus: Ei, vain luvanvararainen sähkömies saa kytkeä kiukaan sähköverkkoon.
Kuinka suuren sulakkeen vaatii keskisuuri sähkökiuas?
Vastaus: Peukalosääntö: 3-vaihe 10A = maks. 6kW, 3-vaihe 16A = maks. 10,5kW
Saako ohjauskeskuksen asentaa saunaan?
Vastaus: Tutustu käyttöohjeeseen ja esitteeseen. Valikoimasta löytyy useita malleja, joita voidaan asentaa saunahuoneeseen.
Mitä pitää ottaa huomioon jos hommaa puukiukaan viereen sähkökiukaan ja kumpikin käytössä (ei yhtä aikaa) vuorotellen riippuen tilanteesta? Esim. kuinka kauaksi toisistaan?
Vastaus: Kiukaiden suojaetäisyydet ynnätään. Eli jos puukiukaalla on 400mm suojaetäsyyttä sivusuunnassa ja sähkökiukaalla 100mm, silloin kiukaiden tulee olla 500mm toisistaan.
Mihin perustuu se, että puulämmitteisessä saunassa on parempi ilma, kuin sähköisessä?
Vastaus: Puulämmitteinen sauna vaatii enemmän korvausilmaa kuin sähkökiuas. Tämän vuoksi puusaunassa on yleensä paremmin huolehdittu ilmanvaihdosta.